Sosyal Medya Paylaşımları İçin İdeal Zaman Dilimleri

02 MAYIS 2019

gallery1

Markanızın kurumsallığını güçlendirmek, daha geniş kitleye yayılmak için doğru bir sosyal medya kullanımı önemli; bunu biliyoruz. Peki bu paylaşımları hangi zaman aralıklarında yapmamız gerekiyor? Başta kulağa önemsiz gibi gelse de aslında stratejik açıdan oldukça önemli bir konu. Çalışan kitleye hitap ediyorsanız iş saatlerinde, öğrenciye hitap ediyorsanız okul saatlerinde ya da insanların dışarıda sosyalleştiği saatlerde paylaşım yapmanız etkileşim oranının az olmasını beraberinde getirecektir. Doğru strateji için doğru zamanlara bir göz atalım.

 

Instagram

Son zamanlarda sosyal medyanın yıldızı olan Instagram, paylaşım için her zaman uygun aslında. Görsellik üzerine olduğu için kullanıcılar kısa sürelerde de olsa göz atmak için uygulamayı açıyor. En yoğun doğru paylaşım saatleri ise sabah 8:00 -10:00 arası ve özellikle akşam 17:00 ’ten sonra. İş çıkışında, toplu taşımalarda, yemek yerken vs kitlenizin sizinle etkileşime geçme olasılığı daha yüksek. En çok etkileşim alabileceğiniz gün ise pazartesi. Hafta sonunda yapılan paylaşımların tıklamaları en çok pazartesi yapılıyor.

 

Facebook

Görsellerin ve videoların yanında, uzun yazıların da olduğu; yaş ortalamasının biraz daha yükseldiği Facebook’ta paylaşım için en doğru gün çarşamba. Etkileşimin düşük olduğu günler ise hafta sonu rehavetinin habercisi olan cuma ve cumartesi. En uygun saatler ise 13:00 – 16:00 arası. Saat 13:00 gibi atılan postlar en çok tıklanmayı saat 13:00 civarı alıyor. Gece 12:00 ve sabah 8:00 arası ise paylaşım yapmak için kötü tercihler olacaktır.

 

Twitter

Haber alma konusunda severek kullandığımız mecra olan Twitter en fazla hafta içi ve mesai saatleri içerisinde kullanılıyor. Çalışanlar bir kaçış mecrası olarak görüyor ve düşüncelerini anlatmak için iş yerlerinde giriş yapıyor. Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri saat 13:00 ve 15:00 arası atılan tweetlere dönüş daha hızlı gerçekleşecektir. Retweet atılan saatler ise daha çok haftaiçi 17:00 suları. İnsanların hafta sonu etkinliklerine katılmayı tweet atmaya tercih ettikleri cuma ve cumartesi günleri ise pek retweet alamayacağınızı söyleyebiliriz.

 

Linkedin

İş dünyasına ait bir sosyal mecra olan Linkedin özellikle mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinde yaygın kullanılıyor. Pazartesi haftanın ilk günü yoğunluğuyla tıklanma oranı düşük. Salı, çarşamba ve perşembe günleri daha çok tıklanma yapılıyor. Sabah 7:00 – 9:00 arası ve özellikle de akşam üstü 17:00 – 18:00 arası etkileşim artıyor. Paylaşımlarınızı 17:00 gibi yapmanız sizin için avantajlı olacaktır. Cuma, cumartesi ve pazar günleri de beyaz yakalıların iş dışında vakit geçirmeyi tercih ettiği günler olduğu için Linkedin’e pek girilmiyor.

 

Pinterest

Pinterest’in ilham verici dijital ortamı geniş vakit ayrılabilecek cumartesi günleri için oldukça ideal. Kahvaltı sonrası kahve keyfi yaparken sıkça ziyaret ediyor kullanıcı kitle. 12:00 – 13:00, 14:00 – 16:00, 20:00 – 24:00 arası zaman dilimleri paylaşımlar için gayet uygun olacaktır. İş çıkış saatlerinde paylaşım yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Kullanım sıklığı Facebook ve Instagram’a oranla düşük olduğu için paylaşımlar konusunda daha stratejik davranmak gerekecektir.

 

Bahsettiğimiz zaman dilimleri sosyal medya mecralarının kullanım saatlerindeki oranlarına bakılarak hazırlanmıştır. Bunun bir genelleme olduğunu hatırlatarak sahip olduğunuz takipçilerin ve hitap ettiğiniz kitlelerin yoğun olarak kullandığı zaman dilimlerinin farklı olabileceğini söyleyebiliriz. Bunu belirlemek için hangi yaş grubuna, hangi cinsiyete, hangi sosyo-kültürel yapıdaki kitleye vs hitap ettiğinizi belirleyerek bu kitlenin sosyal medya mecralarını kullanım zamanlarını saptayabilirsiniz. Bunun için de neredeyse tüm zamanınızı internet başında geçirmeniz ve araştırmanız gerekir. Bir markanın idaresini sağlarken aynı zamanda böyle bir çalışma sağlamanız pek mümkün olmayacağından bu işi profesyonellere bırakmanız sizin için en doğru karar olacaktır.

Paylaş:

Popüler Yazılar