Grafik Tasarım İlgili Bilinen 10 Yanlış
28 MART 2019
Çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapan grafik tasarımcılarla ilgili bazı klişeleri hepimiz duymuşuzdur. Bir mesaj, fikir ya da konsepti görsel olarak iletme sürecini yürüten, pazarlama ve yaratıcı departmanların diğer üyeleriyle birlikte çalışan bu meslek grubu hakkında biraz detaya inerek, doğru olduğu düşünülen klişeleri eleştirmeye ne dersiniz?
1. Herkes Kolayca Tasarımcı Olabilir
En büyük yanılgılardan biri, isteyen herkesin kolayca tasarımcı olabileceği düşüncesidir. İlgili programları kısmen bilen herkesin yapabileceği bir iş olmaktan çok uzak olan grafik tasarım, her daim güncel olmak, trendlere hakim olmak, istenenin ötesini anlayabilmek için yüksek algı kapasitesi, girişken bir karakter, aynı anda birkaç işi yapabilecek kabiliyete sahip olmayı ve daha da fazlasını gerektirir.
2. Mezuniyetten Sonra Eğitime Gerek Yok
Tasarım dünyasında fark yaratabilmek ve ortaya göz alıcı işler koyabilmek adına yalnızca okulda öğrenilenler yeterli değildir. Grafik tasarımcı mezuniyet sonrası da öğrendiklerinin üzerine her daim fazlasını koymalı, kendini sürekli geliştirmeli ve bunları pratiğe dökmek için yeterli donanıma sahip olmalıdır.
3. Tasarımcı Sihirbazdır
İşini profesyonel yapan bir tasarımcı, hızlı çalışıp daha fazla verimlilik sağlasa da, işleri olması gerekenin altında bir sürede yetiştirmesini beklemek yanılgı olacaktır. Kaliteli bir tasarımın daha fazla emeğe, dolayısıyla daha çok zamana ihtiyacı vardır. Tasarımcının projeye başlamadan önce araştırma yapması ve planlarını hazırlaması bir yana, eş zamanlı olarak müşterilerle koordinasyonunu sürdürebilmesi için sıkıştırılmış zaman dilimleri yeterli değildir.
4. Hızlı Zengin Eder
Dışarıdan öyle görünse de grafik tasarım ile zengin olmak sanıldığı gibi mümkün değildir. Bağımsız çalışan tasarımcıların kazançlarının ortalama %10’u ceplerine girerken, kalan tutar ise faturalar, diğer masraflar ve gelecek projeler için sermaye olarak kullanılır.
5. Tasarım Kolay İş
Tasarımcının çoğu vakti bilgisayar başında geçtiği için işin çok kolay ve stressiz olduğu düşünülebiliyor. Grafik tasarım hakkındaki yanlış düşüncelerden biri, grafik tasarımcı olmanın çok kolay olabileceğidir. Halbuki bu meslek de diğer meslek gibi sabır, deneyim ve bilgi gerektirir.
6. Her Zaman Haklı Olan Müşteridir
Müşterilerin yaptıkları ödeme dolayısıyla tasarımın her aşamasında bir denetim hakkı olduğu düşünülse de ortaya çıkacak tasarım için her grafik tasarımcının kendi yöntemleri vardır. Her tasarımı titizlikle ele alan grafik tasarımcılar, üretim sürecinde yaratıcı bir sonuç meydana getirmek amacıyla kendi tekniklerini kullanırlar.
7. Tasarımcı Her Şeye Hakimdir
Grafik tasarımcıların isteneni/anlatılanı zaten bildiği yönündeki inanış yanlıştır. Müşteriden gelen isteklerin tam olarak ifade edilmemesinden kaynaklı problemler her daim yaşanabiliyor. Bu da şüpheli direktiflere dönüşerek işleri iyice içinden çıkılmaz hale getirebiliyor.
8. Doğuştan Gelen Yetenek
Yaratıcılığın doğuştan gelen bir yetenek olduğu varsayımı, yıllarca süren eğitimi ve üzerine konulan onca gelişim sürecini hiçe saymak anlamına gelir. Sıra dışı fikirler üretme süreci de tıpkı grafik tasarımcı olmanın kolay olduğu sanrısıyla paralellik gösterir.
9. Kararı Tasarımcı Verir
Müşterilerin istedikleri tasarımlar için her konuda hoşgörülü davranarak tasarımcıları özgür bıraktığı düşünülse de maalesef öyle olmamaktadır. Tasarım sürecinde aktif rol alarak işe sürekli müdahale eden müşteriler, tasarımcıların kararlarını, dolayısıyla da yaratıcılıklarını önemli ölçüde kısıtlarlar.
10. Bir Bilgisayar Yeter
Tasarıma direkt olarak bilgisayarla başlamak birçok kişi tarafından sıkça tercih edilmektedir. Tasarımcı olma sürecinin başındaki öğrenciler, kağıt üzerinde taslak oluşturmayı küçümsese de en iyi tasarımlar önce kağıt üzerinde başlar.
Popüler Yazılar
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
13 EKİM 2018
Broşür Tasarım ve Broşür Baskı ;çin Etkin 8 Adım
13 EKİM 2018
Pazarlama Nasıl Yapılır?
20 MAYIS 2019